Kraftig svettning på grund av en sjukdom

Vilken sjukdom ligger bakom kraftig svettning?
Direkt till innehållet

  Svettning är inte bara normalt i viss mån, utan även hälsosamt och till och med nyttigt. I situationer där det är särskilt varmt eller där vi anstränger oss fysiskt brukar ymnig svettning kategoriseras som ”irriterande men normalt”.

  Men när vi drabbas av kraftigt överdriven svettning eller plötsliga, oförklarliga svettutbrott börjar vi snabbt undra: Kan det bero på något annat? Är den kraftiga svettningen kanske ett tecken på en sjukdom?

  Känner du likadant? Oroa dig inte, du är inte ensam om det här. I genomsnitt skrivs frågan ”Vilken sjukdom ligger bakom kraftig svettning?” 1 300 gånger per månad i sökfältet på Google och liknande sökmotorer. I den här artikeln får du veta när svettning i sig är en sjukdom och vilka sjukdomar som kan orsaka svettning som symtom.

  Hyperhidros: Sjukdomen bakom kraftig svettning

  Överdriven svettning kallas också hyperhidros. Läkarna delar dessutom in hyperhidros i två former:

  Primär hyperhidros
  Sekundär hyperhidros

  Om svettningen uppstår som ett symtom på en sjukdom är det i de flesta fall bara ett av många symtom. Situationen är annorlunda vid primär hyperhidros, dvs. patologisk svettning. Här har den starka svettproduktionen en tydlig huvudroll. Låt oss därför först ta en närmare titt på denna sjukdom.

  Svettningssjukdomen hyperhidros

  Det finns flera tecken som är typiska för primär hyperhidros:

  • Överdriven svettning uppträder ofta för första gången i puberteten eller före 25 års ålder.
  • Anfallsliknande svettning förekommer under en längre tid och regelbundet – allt från en gång i veckan till flera gånger om dagen.
  • Den drabbade svettas inte bara överdrivet mycket vid värme eller fysisk ansträngning, utan även i vila, vid behagliga temperaturer eller till och med vid minsta känslomässiga stimulans.
  • Människors livskvalitet kan begränsas av överdriven svettproduktion – antingen genom begränsningar i vardagen, t.ex. genom att behöva byta kläder ofta eller öka den personliga hygienen, eller genom psykisk stress, som kan yttra sig i form av skamkänslor och undvikande av sociala kontakter.

  Vill du veta mer om tecken på hyperhidros? Du kan hitta mer information i artikeln: Hyperhidros symtom

  Vanliga tecken: Personer som lider av primär hyperhidros svettas huvudsakligen bara under dagen och oftast bara på enskilda kroppsdelar, t.ex. armhålor, händer, fötter eller huvud.

  Genomblöta sängkläder och genomsvettig pyjamas, som kan förekomma vid så kallad nattlig svettning, samt svettning över hela kroppen tyder däremot snarare på sekundär hyperhidros.

  I följande avsnitt får du reda på vilka sjukdomar som kan orsaka kraftig svettning som symtom.

  Kraftig svettning som ett symtom på en sjukdom

  Plötslig svettning, kraftig svettning och nattsvettning kan vara tecken eller symtom på olika sjukdomar. Svettning är då sällan det enda symtomet. Tillståndet beror på om och vilka andra symtom som förekommer.

  Metabola sjukdomar
  Infektionssjukdomar
  Psykisk sjukdom
  Neurologiska sjukdomar
  Smärtsjukdomar
  Cancer
  Patologisk övervikt
  Kallsvettning
  Andra orsaker

  Vilken läkare kan hjälpa till med kraftig svettning?

  Det finns inte bara olika sjukdomar som kan ligga bakom kraftig svettning, det finns också många sätt att behandla hyperhidros. För att hitta rätt behandling för just dig bör en läkare fastställa den exakta sjukdomen. Men vilken läkare är egentligen bäst på att hantera svettning?

  I själva verket är det ett problem att hyperhidros ligger hos hudläkaren eller dermatologen. Om du i samband med ökad svettning misstänker att det kanske är andra sjukdomar som ligger bakom, är det vettigt att först prata med din husläkare.
  I själva verket är det ett problem att hyperhidros ligger hos hudläkaren eller dermatologen. Om du i samband med ökad svettning misstänker att det kanske är andra sjukdomar som ligger bakom, är det vettigt att först prata med din husläkare.
  Prof. Dr Rolf-Markus Szeimies
  Överläkare från Klinikum Vest i Recklinghausen
  Anmärkning om citatet
  Prof. Dr. Rolf-Markus Szeimies, överläkare vid Klinikum Vest i Recklinghausen

  Letar du fortfarande efter rätt kontaktperson?

  Om du har frågor eller förslag om innehållet på denna webbplats kan du kontakta redaktionen.

  Skriv oss: kraftiga-svettningar@drwolffgroup.com

  ? Ytterligare information om initiativet